specialisatie
Stilgeboren baby’s
Ongeveer 1200 kinderen overlijden jaarlijks tijdens de zwangerschap of rondom de geboorte. Vòòr de 24 weken grens zijn het er zo ontzettend veel meer. Ben jij uitvaartverzorger, verloskundige, verpleegkundige, kraamverzorgster, arts of iemand die op welke manier dan ook te maken krijgt met stilgeboren baby’s en wil jij voor de ouders van deze kinderen het verschil maken, volg dan deze specialisatie.
Na het volgen van deze specialisatie heb je kennis over de fysiologie en pathologie van ongeboren baby’s en hoe bepalend de duur van de zwangerschap is voor de verzorging en wijze van opbaring. Daarnaast heb je kennis over de verschillende manieren van verzorgen, opbaren en de uitvaart en is er veel aandacht voor het intermenselijke contact en communicatie. De specialisatie wordt ondersteund door verhalen uit het echte leven van ouders, verpleegkundige en uitvaartverzorger. Door hun verhaal te vertellen en de verschillende perspectieven naast elkaar te leggen, wordt helder waarmee het verschil gemaakt kan worden en hoe belangrijk het is dat we samen werken. Een ieder vanuit zijn eigen professie.
Door deze korte specialisatie hoeven we niet meer stil te houden over de stilgeboren kinderen, maar kunnen wij met elkaar een lichtje zijn in het donker.
Programma | Specialisatie “Stilgeboren baby’s”
In deze specialisatie komt de basiskennis van de ontwikkeling en fysiologie van ongeboren baby’s aan bod. We pakken een stukje wet- en regelgeving mee en staan stil bij de verschillende wijzen van verzorgen en opbaren.
Verder komen in deze dag ouders aan het woord van een stilgeboren baby. Zij vertellen over hun ervaring en vooral wat hen geholpen heeft om met dit verlies te leven. Een verpleegkundige deelt haar verhaal over haar rol bij de geboorte van een stilgeboren baby. Samen met het verhaal van de uitvaartverzorger vormt dit onderdeel een drieluik, waar helder wordt dat we door samenwerken het verschil kunnen maken.
We delen ideeën over de wijze van uitvaart en geven handreikingen over hoe je de uitvaart en dagen voorafgaand aan de uitvaart vorm kan geven.
Daarnaast is er ruimte voor verdiepende vragen, casuïstiek en uitwisseling van ervaring.
Zo maken we elkaar sterker en werken we met elkaar aan een maatschappij waar stilgeboren baby’s en hun ouders gekend worden.
Docenten
Simone Beijer & Leontine Benus
Locatie
Hooge Hoek 2-11, Renswoude
Data en tijden
- woensdag 11 december 2024 – VOL – , of
- Woensdag 5 maart 2025
1 daagse specialisatie: 09.30 – 16.30 uur (inclusief lunch)
Tarieven
€ 295,00 excl. BTW (€356,95,- incl. BTW)
Groepskorting
Wanneer u met meer dan 4 personen komt, bieden wij aantrekkelijke mogelijkheden voor een gereduceerd tarief. Voor meer informatie over groepsaanmeldingen en de bijbehorende kortingen, neem gerust contact met ons op. Wij staan klaar om samen met u een passend aanbod te bespreken dat aansluit bij uw behoeften.
Aantal deelnemers
Minimaal 8 en maximaal 12 cursisten per groep
PE punten
Deze training is geaccrediteerd door de volgende beroepsverenigingen:
- NaVU: 27 PE punten
- V&VN: 10 punten
- KNOV: 11 punten
- KCKZ: 11 punten
Na het volgen van de cursus ontvang je een certificaat als bewijs van deelname.
Wil je deze inspirerende specialisatie volgen? Klik hier om je aan te melden.
Alle zorgprofessionals die te maken kunnen krijgen met stilgeboren baby’s zouden deze boeiende en leerzame cursus moeten volgen. Het is waardevol om te leren wat je mogelijkheden zijn en waarin jij als professional het verschil kan maken, juist wanneer het anders loopt dan verwacht.
Indrukwekkend! En heel bijzonder. Een cursusdag met de dingen die wel of niet moet doen. Uitleg over alle basis onderwerpen worden uitgelegd. Tijd voor eigen verhalen en verhalen van ouders (via podcast). Een totaal beeld wordt (zo goed mogelijk) weer gegeven. Ik werk voornamelijk in de laatste zorg. En heb ik, van deze cursus dag ontzettend veel geleerd. Wat je juist wel of niet moet doen in het opbaren van een stil geboren kindje. Het is mooi als een ieder (ziekenhuis, mortuarium, verloskundige, kraamhulp, uitvaartonderneming) in samenwerking met elkaar wil of kan werken. Wat dat betreft is er zeker nog verbetering te behalen en raadzaam deze cursus te volgen! Maar wat is het van groot belang dat iedere ouder een mooi afscheid kan nemen van het stil geboren kindje, ondanks het grote verdriet.